Σαλιάρια Κοζάνης με χυμό πορτοκαλιού
Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.Υλικά για 28 - 30 τεμάχια
• 300 γραμ. σπορέλαιο
• 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
• 150 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
• 50 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή κονιάκ
• 3 γραμ. (½ κουτ. γλυκού) μαγειρική σόδα
• 10 γραμ. (½ φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
• γαρύφαλλο
• 600 - 650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου)
• 80 - 100 γραμ. τριμμένη καρυδόψυχα (περίπου)
Εκτέλεση
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5' να αφρατέψει και να ασπρίσει και μετά ρίχνουμε τις βανίλιες, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Στη συνέχεια προσθέτουμε 5 - 6 κουταλιές από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα. | |
Κατόπιν ρίχνουμε το τσίπουρο και μετά λίγο- λίγο τα 2/3 από το χυμό πορτοκαλιού, εναλλάξ με αλεύρι. Στον υπόλοιπο χυμό διαλύουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μείγμα. | |
Έπειτα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κρατώντας 50 γραμμάρια μήπως δεν το πάρει όλο, και πλάθουμε τη ζύμη για λίγο, με το χέρι, μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι (δεν τη ζυμώνουμε πολύ γιατί θα βγάλει το λάδι). Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την βάζουμε να σταθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά και, αφού ξεκουραστεί, τη βγάζουμε και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια βάρους 45 γραμμαρίων. | |
Πλάθουμε τα σαλιάρια μας, τοποθετούμε τη γέμιση, τα κάνουμε μισοφέγγαρα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα περασμένη με μαργαρίνη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφήνουμε 10' να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε δίσκους, στρωμένους με λαδόκολλες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, τα πασπαλίζουμε και από πάνω και απολαμβάνουμε. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα. Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης |
0 Σχόλια
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.