Header Ads

Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης

Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα Σαλιάρια ή αλλιώς οι Σάλιαροι, (ονομάζονται έτσι γιατί έχουν σχήμα σαλιγκαριού) είναι ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό, που φτιάχνεται στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη, στην Σιάτιστα και στα Γρεβενά. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο γλυκό, που θυμίζει γεμιστούς κουραμπιέδες με καρύδια και μελομακάρονα μαζί, και παραδοσιακά φτιαχνόταν με ζεστό (όχι πάντα) ελαιόλαδο και κατασταλαγή. Ανάλογα με την περιοχή, το συναντάμε χωρίς ζάχαρη (σαν μελομακάρονα) ή και σιροπιασμένο σε ζαχαρόνερο (με ή χωρίς ζάχαρη από πάνω), ή ακόμα και με χυμό πορτοκαλιού και σπορέλαιο, όπως σε αυτήν εδώ την υπέροχη συνταγή, που μας έδωσε η κυρία Γεωργία από τη Σιάτιστα.

Σαλιάρια Κοζάνης με χυμό πορτοκαλιού

Δείτε την διαδικασία στο βίντεο ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε την συνταγή.



Υλικά για 28 - 30 τεμάχια

•    300 γραμ. σπορέλαιο
•    100 γραμ. ζάχαρη άχνη
•    150 γραμ. χυμό πορτοκαλιού
•    50 ml τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή κονιάκ
•    3 γραμ. (½ κουτ. γλυκού) μαγειρική σόδα
•    10 γραμ. (½ φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    1 κουτ. γλυκού κανέλλα
•    γαρύφαλλο
•    600 - 650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου)
•    80 - 100 γραμ. τριμμένη καρυδόψυχα (περίπου)

Εκτέλεση


Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι για 5' να αφρατέψει και να ασπρίσει και μετά ρίχνουμε τις βανίλιες, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 5 - 6 κουταλιές από το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κατόπιν ρίχνουμε το τσίπουρο και μετά λίγο- λίγο τα 2/3 από το χυμό πορτοκαλιού, εναλλάξ με αλεύρι. Στον υπόλοιπο χυμό διαλύουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μείγμα.
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, κρατώντας 50 γραμμάρια μήπως δεν το πάρει όλο, και πλάθουμε τη ζύμη για λίγο, με το χέρι, μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι (δεν τη ζυμώνουμε πολύ γιατί θα βγάλει το λάδι).
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την βάζουμε να σταθεί στο ψυγείο για 30 λεπτά και, αφού ξεκουραστεί, τη βγάζουμε και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια βάρους 45 γραμμαρίων.
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σαλιάρια ή Σάλιαροι Κοζάνης - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλάθουμε τα σαλιάρια μας, τοποθετούμε τη γέμιση, τα κάνουμε μισοφέγγαρα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα περασμένη με μαργαρίνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε 10' να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε δίσκους, στρωμένους με λαδόκολλες πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη, τα πασπαλίζουμε και από πάνω και απολαμβάνουμε.

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα.

Δείτε επίσης: Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια